Családállítás
Családállítás Miután három-négy könyvet elolvastam már a családállításról, egy szép napsütéses délutánon elmentem egy csoportfoglalkozásra „megnézni”, hogy mi is történik ott. Hogy létezik családi tudattalan és ennek hatása jól leképeződik az egyes családtagok sorsában, azon már Szondi Lipót írásai kapcsán elgondolkodtam. A családállítással kapcsolatos írások azt ígérték, hogy – Wilfried Nelles szavaival élve – ez a módszer láthatóvá teszi ezt a családi energia mátrixot, ezáltal mintegy szembesülhetünk a lélek szintű valóságunkkal, megmutatja, hogyan vagyunk beágyazódva ebbe a családi mintába, hol gátol bennünket a mintánk illetve hogyan tudjuk az energiáit az épülésünkre használni. Mit mondjak, sehogy sem tudtam elképzelni ezt a gyakorlatban…

 Derűsen beültem a csoportba, elkezdődött az első állítás, a témahozó annyit mondott el a gondjáról, hogy az édesapjával szeretné javítani a viszonyát. Felállt az apa és a kliens képviselője, érződött a feszültség a két személy között, és amikor elhangzott a kérdés, hogy milyen nehéz sors lehet az apa családjában, abban a pillanatban már benne is találtam magam egy nagypapa fájdalmában, akit sohasem láttam, nem is hallottam róla soha. Elemi erővel megjelent az az energiamező, amelyről oly sokat olvastam. Döbbenetes volt. Megtapasztaltam, hogy milyen mély lelki valóságokat tud feltárni ez a módszer és lenyűgözött az is, hogy a több évtizedes fájdalom, mely mindegyik érintett családtagnál megmutatkozott, egy állításnyi idő alatt milyen szépen átalakult megértéssé, megbékéléssé.

 Ez az érzelmileg nagyon mély utazás magával ragadott és azóta megtanultam magam is. Szeretem benne, hogy segítségével ráláthatunk gondjaink gyökerére, előhívhatjuk azokat az erőforrásokat, amelyekkel mindannyian rendelkezünk, csak sokszor nem vagyunk ennek tudatában. A félelmeink, indulataink lassan átalakulnak, helyüket lassacskán betölti a szeretet, megbékélés, mély életigenlés.

 A családállítás negyedszázados tapasztalata –amely egy módszer életében viszonylag rövid időnek számít – azt igazolta, hogy nagyon erősen be vagyunk ágyazódva a családi rendszerünkbe, sokszor az látszik, hogy minél kevésbé hisszük, hogy így volna, annál inkább így van. Sok gondunk összefüggeni látszik rendszereink torzulásaival - ilyen például a családi rendszerünk, gondolataink- illetve hiedelmeink rendszere. Kapcsolataink ugyanilyen módon vizsgálhatók, szemlélhetők, legyenek azok akár munkatársi-, baráti-, vagy mély érzelmi viszonyok. Amikor szenvedünk vagy tehetetlennek érezzük magunkat kapcsolatainkban, bizonyos, bennünket kellemetlenül érintő kapcsolati minták ismétlődnek anélkül, hogy értenénk, hogy miért történik ez velünk,  és ha tehetetlenül állunk a jelenséggel szemben, akkor érdemes a családállítás módszerét segítségül hívni és ránézni a mélyebb, tudatunk számára nehezebben hozzáférhető lelki valóságunkra.

 A saját személyes tapasztalatom, belső fejlődésem, amelyet a családállítás módszerével való kapcsolatommal és a mese világával való találkozásommal hozok összefüggésbe, valamint a résztvevők visszajelzései arra bátorítanak, hogy ezt az utat követve hívjam meg egy belső kalandra a változtatni  vágyó és  merő nyitott és fejlődőképes sorstársaimat. A magam intenzív belső átalakulása a fent említett módszerek segítségével több éve tart, örülök minden hozadékának és szívesen osztom meg azokat embertársaimmal. Azoknak ajánlom, akik úgy érzik, hogy életük megfeneklett valamilyen vonatkozásban, olyan kapcsolati minták ismétlődnek, amelyek kellemetlenek számukra és nem tudnak önerőből úrrá lenni rajtuk, netán olyan érzésük van, hogy többre lennének képesek, mint amennyit adottságaikból jelenleg kamatoztatni tudnak, netán valamely kapcsolati nehézségükkel nem tudnak egyedül megbirkózni.

 Ha valaki szeretne végre az élet napos oldalára állni, azt szívesen látom egy mély utazásra, amely segítheti a tisztánlátást, sok eddigi nehézség átértékelését. A magam belső útja, változásai és a módszert igénybe vevők által megélt pozitív változások, visszajelzések - melyek időben nagyjából egybeestek a családállításokkal  amelyeken részt vettek – valószínűsítik, hogy ezek a változások összefüggenek azzal az erős élménnyel, új megértéssel, amelyet az állítás során és után megéltek és ez  megerősített abban, hogy érdemes ezt az utat járnom.